Skip to main content
Mønsted Kro

Nogle af vores Services

På Mønsted Kro har vi de perfekte rammer når du skal fejre en højtid med et stort selskab.
Vores dør står også åben hvis du ønsker en hyggelig aften med god mad og en fantastisk stemning.

selskaber

Selskaber

mindesammenkomster

Mindesammenkomster

Brunch

Brunch

moenstedkro_0012.jpg
Mønsted Kro

Kroens Historie

Kroens historie fortaber sig lidt i "det dunkle" ad smalle hjulsport helt tilbage til Jens Langknivs tid. Der nemlig tidligere ligget en kro på skift andre steder i området, hvor trafikken passerede forbi, men i 1830ërne anlagde man i store træk den nuværende strækning Viborg-Holstebro og kroen holdt flyttedag. - Denne gang til Mønsted.

I 1849 byggedes så Kgl. Priviligerede Kro, som vi også i dag finder på Viborgvej. I kroens nuværende festsal fandt de rejsende tidligere en rejsestald og i den ene ende af selve krobygningen drev kromanden købmandsforretning!

Mange har i sagens natur været ejere af Mønsted Kro op igennem snart 200 år. En af demest kendte er nok Christian Balthasar Høiriis som drev kroen fra 1911 til 1942. Han blev i folkemunde kaldt "det næsten hvide barn" p.g.a. sit mørke udseende. - Men se det er en helt anden historie.

Siden 1980 har Mønsted Kro været ejet af familien Kudal. Her kan stadig nyedes en stille kop kaffe eller en god middag, men ellers er det først og fremmest livets store fester, som kroen har gjort til sit speciale.

Har du spørgsmål?

Send en besked!

Har du spørgsmål? Send en besked!

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
moenstedkro_0015.jpg
Mønsted Kro

Vidste du at..?

Mønsted Kro har status af Kongelig Priviligeret Kro. Dermed er den sammen med 47 øvrige danske Kroer et led i den historiske kæde, som er både lang og spændende!

Faktisk blev det første kongelige privilegium givet helt tilbage i 1198. Det var til Bromølle Kro på Sjælland. Små et hundrede år senere i 1283 - bestemte Kong Erik Klipping, at der rundt i landet skulle oprettes kroer. Skæbnen ville iøvrigt at netop han blev slået ihjel i en lade, hvor han måtte overnatte, fordi der ikke var en kro i nærheden. I 1396 besluttede Dronning Margrethe I, at der skulle være en kro på de store veje for hver 4. mil. Dette blev senere ændret til hver 2. mil.

Den kongeligt priviligerede kro var kun for vejfarende, landsbyens beboere måtte indtil 1912, ikke komme på kroen. Sådan er det heldigvis ikke mere. I dag er alle som bekendt mere end velkomne på Danmarks privilegerede kroer!

Følg med på sociale medier